1 MPAKALIAROS SKORDALIA


   Ξαρμύρισμα μπακαλιάρου:

     Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον τοποθετούμε από την προηγούμενη μέρα σε μπολ με το δέρμα προς τα κάτω. Τον σκεπάζουμε με νερό και τον αφήνουμε για 12 τουλάχιστον ώρες αλλάζοντας το νερό τουλάχιστον πέντε φορές.
Τον τοποθετούμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και το φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Μόλις αρχίσουν να βγαίνουν φυσαλίδες χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη θερμοκρασία κι αφήνουμε για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε το δέρμα και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα περιττά υγρά.

Κουρκούτι ( για 500γρ μπακαλιάρου)

1 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ
200ml σόδα αναψυκτικό
1 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά και αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 30 -60 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά μας να ζεσταθεί, όχι να κάψει.
Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και με ένα πιρούνι μεταφέρουμε ένα ένα στο τηγάνι χωρίς να στραγγίζεται το κουρκούτι τους. Δεν παραγεμίζουμε το τηγάνι.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά μας και γυρίζουμε κάθε κομμάτι όταν έχει κάνει καλή κρούστα γιατί αλλιώς θα διαλυθεί.
Γυρίζουμε μια δυο φορές ( θέλουμε να ψηθεί εσωτερικά αλλά να μην καεί εξωτερικά) και βγάζουμε πάνω σε χαρτοπετσέτα να απορροφήσει το περιττό λάδι. Σερβίρουμε με σκορδαλιά ή παντζάρια ή σαλάτα.

   Σκορδαλιά                                                                             

   Εμένα μου αρέσει η σκορδαλιά με πατάτα.
Βράζω 2-3 μέτριες πατάτες (400γρ καθαρισμένες) και τις περνώ από το μύλο των λαχανικών στην ψιλή σήτα. Σε γουδί χτυπώ 3-4 μεγαλούτσικες σκελίδες σκόρδο με λίγο αλάτι και το μεταφέρω μετά στον πουρέ της πατάτας προσθέτοντας ελαιόλαδο και ξύδι από καλό κρασί. Ανακατεύω με το σύρμα κουζίνας 5 λεπτά τουλάχιστον δοκιμάζοντας για την προσθήκη λαδιού ξυδιού.
Για αυτή την ποσότητα πατάτας έβαλα 100ml ελαιόλαδο και 50ml ξύδι.
Η εναλλακτική λύση είναι να χτυπήσουμε στο μπλέντερ το σκόρδο με λίγο αλάτι και λάδι και στη συνέχεια να προστεθούν οι πατάτες σε μικρά κομμάτια συνεχίζοντας το χτύπημα και προσθέτοντας λάδι και ξύδι δοκιμάζοντας.

                                                                                     Καλή όρεξη!



 

 

 

 

  
Προσφορές!
Θέλω να λαμβάνω τις προσφορές στο email μου!
Please wait
 
Μιχαήλ Πετρίδη / Καμείρου 79
Τ.Κ.: 85100, Ρόδος
Τηλ.
: 22410 60730
Fax:
22410 60731
E-mail:
webmail@spanos.gr

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 29 επισκέπτες και κανένα μέλος